30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Harper’ın Önerdiği Test ile Sağlık Durumunuzu Değerlendirin!

Harper’ın önerdiği test 30 saniye kuralına dayanıyor. Kas gücü, denge ve genel sağlık durumu hakkında önemli ipuçları veren testi yapmak için bir kronometre ayarlayın ve 30 saniye içinde kaç kez sandalyeden kalkıp tekrar oturabildiğinizi sayın.

Testin Ortalama Değerleri

60 yaşındaki erkekler için 14 tekrar, kadınlar için 12 tekrar normal kabul ediliyor.

65-69 yaş aralığında erkekler için 12, kadınlar için 11 tekrar ideal.

80-84 yaş grubunda erkekler için 10, kadınlar için 9 tekrar öneriliyor.

90 yaşındaki erkekler ortalama 7, kadınlar ise 4 squat yapabiliyor.

Eğer bu değerlerin önemli ölçüde altında kalıyorsanız, düşme riski ve erken ölüm ihtimali artabilir.

Harper’a göre, düzenli egzersiz yapmak kas gücünü artırarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Özellikle denge ve dayanıklılık egzersizleri, ilerleyen yaşlarda hareket kabiliyetini korumak için kritik rol oynuyor.

Bu basit test, sağlığınızı değerlendirmek ve gelecekteki riskleri önlemek için önemli bir araç olabilir. Vücudunuzu dinleyin, aktif kalın ve sağlıklı bir yaşam için harekete geçin!

Related Posts

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.