30 yıl sonra ilk: Bilim insanları yeni bir antibiyotik sınıfı keşfetti

Euronews’te yer alana hbere göre; yeni antibiyotik, özellikle ilaca dirençli E. coli suşları dahil olmak üzere çok sayıda bakteriye karşı etkili. Lariocidin’in, bakteri hücresinin “ribozom” adı verilen kısmını hedef aldığı ve bu şekilde bakterilerin işlevlerini bozduğu belirtildi. Araştırmanın başyazarı Profesör Gerry Wright, “Bu yeni bir etki şekline sahip yeni bir molekül. Bu bizim için büyük bir adım,” dedi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Bilim insanları, keşfi yapmak için yaklaşık bir yıl boyunca arka bahçedeki toprak örneklerinden bakteri yetiştirdi. Bu süreçte Paenibacillus adlı toprak bakterisinin Lariocidin’i ürettiği tespit edildi.

Molekülün yalnızca bakterilere karşı etkili olmakla kalmadığı, aynı zamanda insan hücreleri üzerinde toksik etki göstermediği de ifade edildi. Bu durum, Lariocidin’in güvenli bir tedavi seçeneği olabileceğine işaret ediyor.

Madrid’deki Ramon ve Cajal Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Rafael Canton, Lariocidin’in hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı etkili olduğuna dikkat çekerek, “Bu madde, DSÖ tarafından öncelikli tanımlanan çoklu ilaç direnci taşıyan bakterilere karşı da etkili. Bu çok geniş bir etki yelpazesi anlamına geliyo,” dedi. Cantón, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, keşfi “dirençli bakterilere karşı mücadelede bir dönüm noktası” olarak tanımladı.

Lariocidin’in güvenilirliğinin kesinleşmesi için klinik deneyler de dahil olmak üzere ileri testlerin yapılması gerekiyor. Ancak mevcut bulgular, bilim dünyasında heyecan yaratmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direnci (AMR) en büyük küresel halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlıyor. DSÖ verilerine göre dünya çapında yılda yaklaşık 4,95 milyon ölüm AMR ile ilişkili. Avrupa ve Orta Asya’da bu sayı yıllık 133 bine ulaşıyor.

 

Related Posts

Bu popüler Chrome uzantıları saniyeler içinde verileri ifşa ediyor!

Milyonlarca kullanıcıya güvenli gezinme, performans veya gelişmiş özellikler vaat eden popüler Chrome uzantılarının birçoğu, Symantec’in son raporuna göre verilerinizi şifrelenmemiş HTTP üzerinden iletiyor ve kodlarına API anahtarları gömüyor.

Instagram’da artık fotoğraf kırpmanıza gerek yok

Instagram, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir adım daha attı. Uygulamanın başındaki isim Adam Mosseri’nin Threads uygulaması üzerinden yaptığı açıklamaya göre, artık 3:4 en-boy oranına sahip fotoğraflar Instagram’da orijinal haliyle paylaşılabilecek.

O uygulama telefonun ömrünü kısaltıyor: Teknoloji devinden kritik uyarı!

Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medyanın da hayatımıza girmesi telefonları deyim yerindeyse ayrılmaz bir parçamız haline getirdi ancak markası ve modeli ne olursa olsun bazı uygulamalar telefonun pil ömrünü kritik biçimde etkiliyor. Google …

James Webb Uzay Teleskobu bilinen en uzak galaksiyi keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin oluşumundan sadece 280 milyon yıl sonra ortaya çıkan ve bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi. Bu keşif, JWST’nin kozmik zamanın en erken evrelerine dair perdeyi aralama kapasitesini bir kez daha ortaya koydu.

Elazığlı sporcu Erciyes Dağı’na tırmandı

Elazığlı sporcu Tarık Trap, 3 bin 917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı zirvesine tırmandı.

Apple’dan 20. yıla özel “cam levha” iPhone

ABD merkezli teknoloji devi Apple, iPhone’un 20. yılına özel devrim niteliğinde bir model üzerinde çalışıyor.