Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da Yapılan Araştırmaya Göre, Ölüm Anında Canlılar Işıldıyor!

Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaşamın sona erdiği “o son an”da, bedenin mikroskobik düzeyde ışıldayarak bir tür “vedalaşma sinyali” verdiği iddia ediliyor.

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin ortak yürüttüğü bu çalışmada hem fareler hem de bazı bitki türleri incelendi. Fizikçi Dr. Vahid Salari ve ekibi, canlıların ölüm anında gözle görülemeyecek kadar zayıf ışık parçacıkları yaydığını tespit etti.

Bu olay bilim dünyasında “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinir. Canlı organizmalarda yaşam süreci boyunca devam eden bu emisyon, ölümle birlikte aniden kesilir. Araştırmacılara göre, bu durum biyolojik hayatın ışık yoluyla takip edilmesi konusunda yeni fırsatlar sunabilir.

GELECEKTE TANI YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR

Elde edilen verilere göre ışığın kaynağı vücut ısısı değil, hücresel düzeyde oluşan oksidatif strestir. Özellikle reaktif oksijen türlerinin hücre içinde artmasıyla birlikte bu ışık salınımı yoğunlaşır.

Dört fare üzerinde yapılan deneylerde, önce yaşamlarında karanlık ortamda biyofoton salınımı gözlemlenmiş, ardından bu fareler öldürüldüğünde foton salınımının neredeyse tamamen durduğu belirlenmiştir.

Aynı deney bitkilerle de tekrarlanmış ve kimyasal veya stres altında olan bitkilerde ışık salınımının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir.

Araştırmacılar, biyofoton salınımının gelecekte invaziv olmayan tanı tekniklerinde kullanılabileceğini öngörmektedir. Bu yöntemle stres, hastalık veya doku hasarı gibi durumlar erken aşamada tespit edilebilir.

Çalışmanın sonuçları, saygın bilim dergisi The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlandı. Araştırma, canlıların ölüm anlarına dair yeni ve gizemli bir pencere açarken, aynı zamanda tıp ve biyofizik alanında devrimsel potansiyele sahip olabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.