Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da Yapılan Araştırmaya Göre, Ölüm Anında Canlılar Işıldıyor!

Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaşamın sona erdiği “o son an”da, bedenin mikroskobik düzeyde ışıldayarak bir tür “vedalaşma sinyali” verdiği iddia ediliyor.

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin ortak yürüttüğü bu çalışmada hem fareler hem de bazı bitki türleri incelendi. Fizikçi Dr. Vahid Salari ve ekibi, canlıların ölüm anında gözle görülemeyecek kadar zayıf ışık parçacıkları yaydığını tespit etti.

Bu olay bilim dünyasında “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinir. Canlı organizmalarda yaşam süreci boyunca devam eden bu emisyon, ölümle birlikte aniden kesilir. Araştırmacılara göre, bu durum biyolojik hayatın ışık yoluyla takip edilmesi konusunda yeni fırsatlar sunabilir.

GELECEKTE TANI YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR

Elde edilen verilere göre ışığın kaynağı vücut ısısı değil, hücresel düzeyde oluşan oksidatif strestir. Özellikle reaktif oksijen türlerinin hücre içinde artmasıyla birlikte bu ışık salınımı yoğunlaşır.

Dört fare üzerinde yapılan deneylerde, önce yaşamlarında karanlık ortamda biyofoton salınımı gözlemlenmiş, ardından bu fareler öldürüldüğünde foton salınımının neredeyse tamamen durduğu belirlenmiştir.

Aynı deney bitkilerle de tekrarlanmış ve kimyasal veya stres altında olan bitkilerde ışık salınımının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir.

Araştırmacılar, biyofoton salınımının gelecekte invaziv olmayan tanı tekniklerinde kullanılabileceğini öngörmektedir. Bu yöntemle stres, hastalık veya doku hasarı gibi durumlar erken aşamada tespit edilebilir.

Çalışmanın sonuçları, saygın bilim dergisi The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlandı. Araştırma, canlıların ölüm anlarına dair yeni ve gizemli bir pencere açarken, aynı zamanda tıp ve biyofizik alanında devrimsel potansiyele sahip olabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Bu popüler Chrome uzantıları saniyeler içinde verileri ifşa ediyor!

Milyonlarca kullanıcıya güvenli gezinme, performans veya gelişmiş özellikler vaat eden popüler Chrome uzantılarının birçoğu, Symantec’in son raporuna göre verilerinizi şifrelenmemiş HTTP üzerinden iletiyor ve kodlarına API anahtarları gömüyor.

Instagram’da artık fotoğraf kırpmanıza gerek yok

Instagram, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir adım daha attı. Uygulamanın başındaki isim Adam Mosseri’nin Threads uygulaması üzerinden yaptığı açıklamaya göre, artık 3:4 en-boy oranına sahip fotoğraflar Instagram’da orijinal haliyle paylaşılabilecek.

O uygulama telefonun ömrünü kısaltıyor: Teknoloji devinden kritik uyarı!

Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medyanın da hayatımıza girmesi telefonları deyim yerindeyse ayrılmaz bir parçamız haline getirdi ancak markası ve modeli ne olursa olsun bazı uygulamalar telefonun pil ömrünü kritik biçimde etkiliyor. Google …

James Webb Uzay Teleskobu bilinen en uzak galaksiyi keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin oluşumundan sadece 280 milyon yıl sonra ortaya çıkan ve bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi. Bu keşif, JWST’nin kozmik zamanın en erken evrelerine dair perdeyi aralama kapasitesini bir kez daha ortaya koydu.

Elazığlı sporcu Erciyes Dağı’na tırmandı

Elazığlı sporcu Tarık Trap, 3 bin 917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı zirvesine tırmandı.

Apple’dan 20. yıla özel “cam levha” iPhone

ABD merkezli teknoloji devi Apple, iPhone’un 20. yılına özel devrim niteliğinde bir model üzerinde çalışıyor.