Doğu Akdeniz’deki lagünler göçmen kuşlara mola noktası oluyor

Göçmen Kuşlar Türkiye Üzerinden Afrika’ya Yolculukları Sırasında Nerede Dinleniyor?

Göçmen kuşlar, kış aylarını geçirmek için Afrika’ya yaptıkları yolculuklar sırasında Hatay ve Adana’daki sulak alanları tercih ediyorlar.

Adana’daki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan lagünleri, göçmen kuşların her yıl uğradığı önemli duraklardan sadece birkaçıdır.

Hatay’daki Subaşı, Mileyha Sulak Alanı ve Reyhanlı Barajı da binlerce kuşa ev sahipliği yaparak her göç döneminde onların mola noktası haline geliyor.

“Kuş Göç Rotalarının Kesiştiği Yer Doğu Akdeniz Sahilleri”

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Türkiye’nin önemli üç kuş göç rotasından biri üzerinde olduğunu belirtiyor. Atmaca, Türkiye’nin yılda 400’den fazla göçmen kuş türüne ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Avrupa’nın doğusundan başlayıp İstanbul üzerinden Akdeniz’in doğu kıyılarına kadar uzanan önemli bir göç yolu mevcut. Buna ek olarak, Kafkasya’dan gelen kuşlar, Hatay’ın Belen ilçesinden Afrika’ya uzanan farklı bir rotayı takip ediyor. Bunun yanı sıra, İstanbul üzerinden gelen ve Akdeniz sahillerinden Afrika’ya varan kuşlar da bulunuyor. Göç rotalarının hepsinin kesiştiği yer ise Doğu Akdeniz sahilleridir. Göçmen kuşlar, bölge müdürlüğünün sorumluluk alanındaki sulak alanlarda konaklama, beslenme ve üreme faaliyetleri gerçekleştirmektedirler. Türkiye, göçmen kuşlar için stratejik ve önemli bir konuma sahip.” diyor.

Kuşların konakladığı sulak alanlara her yıl çok sayıda su kuşunun uğradığını belirten Atmaca, Adana’daki mola noktalarında kuşların dinlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor. Ayrıca, kuşların beslenme alanlarındaki arazi işgallerine karşı gerekli tedbirlerin alındığını ve kaçak avcılıkla mücadele edildiğini vurguluyor.

Atmaca, ekiplerinin Toros Dağları’nda kış aylarında yaban hayvanlarının beslenmesine yönelik çalışmalar yaptığını ve yaz aylarında su ihtiyacını karşılamak için su yalakaları oluşturduklarını anlatıyor.

Göçmen kuşların doğal yaşam alanlarının korunması ve çevre bilincinin artırılması amacıyla her yıl 5 Ocak’ta “Dünya Kuş Günü”nün kutlandığını belirten Atmaca, kuş gözlemciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Artık haftada 4 gün çalışacaklar! Uygulama başladı bile

Polonya’da haftalık 4 gün çalışma sistemi için hareket geçildi. Ülkede uygulamaya pilot olarak başladı.

Netanyahu, ateşkes için şartını açıkladı

İsrail’de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, İsrail’in Gazze Şeridi sınırındaki Askalan kentindeki Eylat-Aşkelon Boru Hattı Şirketi genel merkezindeki açıklamasında, “Silah tutan herkesi öldürmemiz gerekiyor. Daha azı değil …

Danimarka’da kadınlara 11 ay askerlik: Zorunlu askerlik Avrupa’ya geri mi dönüyor?

Danimarka’da kadınlara 11 ay askerlik: Zorunlu askerlik Avrupa’ya geri mi dönüyor?

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.

Antalya’da orman yangını, alevler yerleşim yerlerine yaklaştı

Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Yurtpınar ve Fettahlı mahallelerinde orman yangını çıktı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 3 helikopter, 2 uçak, 11 arazöz, 5 su ikmal aracı, 3 ilk müdahale aracı ve çok sayıda orman yangın işçisinin yangına karşı mücadele verdiği bildirildi.

Çanakkale’de çay kurudu; toplu balık ölümleri yaşandı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kocabaş Çayı’nın bazı bölümlerinde kuraklık nedeniyle balık ölümleri yaşandı.