Dünyada Trump endişesi: Küresel ticaret büyük tehditle karşı karşıya!

ABD Başkanı Donald Trump’ın çarşamba günü açıkladığı ek gümrük tarifeleri dünya genelinde endişe yarattı.

Tarifeler açıklanmadan küresel piyasalarda çalkantı olurken, Trump’ın çarşamba günü yaptığı açıklama piyasanın ayarlarını şaşırttı.

Avrupa Birliği tarifelere kayıtsız kalınmayacağını açıklarken, Çin misilleme için düğmeye bastı.

Tarifelerin, ticaret savaşları başlatabileceği yorumları gelirken, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), küresel ticaret sisteminin kritik bir aşamaya girdiği ve bunun başta en kırılgan ekonomiler olmak üzere büyüme, yatırım ve kalkınma alanlarındaki ilerlemeyi tehdit ettiği uyarısında bulundu.

AA’nın aktardığına göre, UNCTAD’dan yapılan açıklamada, artan gümrük tarifeleriyle küresel ekonomik büyümenin daha da düşebileceği öngörüsüne yer verildi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, “Düşük büyümeli, yüksek borçlu bir küresel ekonomide, yüksek gümrük tarifeleri yatırım ve ticaret akışlarını zayıflatma riski taşır. Zaten kırılgan olan bir ortama belirsizlik katar. Bu durum güveni sarsabilir, yatırımları yavaşlatabilir ve özellikle en kırılgan ekonomilerde kalkınma kazanımlarını tehdit edebilir.” ifadeleri yer aldı.

‘MÜKEMMEL FIRTINA’ UYARISI

ABD’nin yaklaşık 200 ticaret ortağından sadece 10’unun bu ülkenin ticaret açığının neredeyse yüzde 90’ını oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, bunun yanında pek çok düşük gelirli ekonominin halihazırda kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç seviyeleri ve yavaşlayan iç büyümeden oluşan “mükemmel fırtına” ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Ticaret reformuna ihtiyaç duyulduğu ancak bunun diyalog ve müzakere yoluyla gerçekleşmesi gerektiği belirtilen açıklamada “Ticari dengesizlikler, aşırı kazançlar ve modası geçmiş kurallar, en az sorumlu olanları feda etmeden ele alınmalıdır.” denildi.

Hem şirketler ve hem de politika yapıcılar için ticaret ve yatırımdaki öngörülemezlik ve belirsizliğin, büyüme ve planlamanın önünde ciddi bir engel haline geleceği uyarısında da bulunulan açıklamada, karar alıcılara, milyonlarca insana büyük acılar yaşatabilecek bu tedbirler nedeniyle, hassas ülkelere uygulanan gümrük vergilerini acilen yeniden gözden geçirmeleri çağrısı yapıldı.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinden sonra büyük ekonomilerin kapsamlı yeni gümrük tarifeleri uygulamaya hazırlanmasının “savunmasız ve yoksul kesimlere zarar” verdiğinin söyledi.

Grynspan sözlerini şöyle noktaladı: “Ticaret başka bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmemelidir. Kalkınmaya ve küresel büyümeye hizmet etmelidir. Şimdi gerginliği tırmandırma değil, işbirliği zamanıdır. Küresel ticaret kuralları günümüzün zorluklarını yansıtacak şekilde geliştirilmeli ancak bu, temelinde öngörülebilirlik ve kalkınma ile en kırılgan durumda olanları koruyarak yapılmalıdır.”

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 7 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 54 azaldı.

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Teknoloji devi 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Microsoft binlerce çalışanını etkileecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Açıklamada bu karara ilişkin “en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.