Müzisyen Fahir Atakoğlu’nun hayatını anlatan belgesel AKM’de izleyicilerle buluştu

Dünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu’nun İstanbul’da başlayıp, notaların izinde ABD’ye kadar uzanan müzikal yolculuğu “Müzik: Fahir Atakoğlu” başlıklı belgeselle ilk kez kayıtlara geçti.

Belgeselin galası, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz’ün yanı sıra sanat dünyasından Hülya Koçyiğit, Fadik Atasoy, Emel Göksu, Sema Keçik ve Toprak Sergen’in arasında olduğu birçok isim katıldı.

Fahir Atakoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada Bolu Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Belgeselin kendisi için sürpriz olduğunu dile getiren Atakoğlu, dedi.

“BELGESELDE BERABER ÇALIŞTIĞIM İNSANLARIN DA BENİ ANLATIMI VAR”

Açıklamada bulunan Atakoğlu, belgeselde en zor şeyin kendini anlatmak olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

Usta müzisyen, hayatında Cemal Reşit Rey’in çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Bugün 62 yaşındayım. Lise 1’deyken Türkiye İş Bankası gelmişti. Bir belgesel çekiyordu o zaman ve beni de çekmişlerdi. O filmi de bulduk, orada Cemal Reşit Rey’le çalışıyoruz falan. Beni çok duygulandırdı.” diye konuştu.

Belgelinin yapılmasından dolayı onur ve gurur duyduğunu da ifade eden Fahir Atakoğlu, izleyicilerin belgeselden kendi hayatlarına dair bir şeyler çıkarabilmesini temenni ettiğini belirtti.

“ÇOK KEYİFLİ BİR ESER ORTAYA ÇIKTI”

Belgeselin yapımcısı Vildan Mumcu Özol, Atakoğlu’nun Türkiye’de yetişmiş, dünyaya açılan çok değerli bir sanatçı olduğuna dikkati çekerek, “Uzun süredir bu belgeseli çekmeyi arzu ediyorduk ve geçtiğimiz yaz bir araya gelme fırsatımız oldu. Müthiş bir ekiple ve Atakoğlu’nun tüm samimiyetiyle çok keyifli bir eser ortaya çıktı. Çok keyifli bir süreçti bizim için. Çünkü Atakoğlu’nun müziğini duyguyla bize nasıl aktardığına yakından şahitlik ettik. O anlar paha biçilmezdi gerçekten. Umuyorum izleyici de keyifle izler ve ilham alır.” dedi.

Belgeselin yönetmeni Batuhan Tunçer ise Atakoğlu’nun hayatını belgesel yapmanın zor bir iş olduğuna işaret ederek, şunları anlattı:

“Çalışması çok keyifli, çok rahattı. Ama aynı zamanda da hikayesi herkese dokunduğu için çok fazla yere doğru gidiyor. Yani bir yerde bir hikayesi var ve o hikayeye dokunduğunuzda oradan önemli başka bir hikaye çıkıyor. Dolayısıyla karşınızda aslında çok büyük bir hayat hikayesi çıkıyor. Yani tek bir taraftan baktığınız bir hayat hikayesi değil bu. Atakoğlu, hep izlediğimiz belgesellerin, hayatımıza giren önemli sanatçıların müziklerinin bestecisi, aynı zamanda filmlerin bestecisi. Dolayısıyla kendi belgeselinin içinde o müziklerle var olması da aslında çok önemliydi hikaye açısından.”

Çekimlerin yaklaşık 3 ay sürdüğünü aktaran Tunçer, “Post prodüksiyon süresi biraz daha uzun sürdü. Çünkü çok değerli bir arşiv var. O arşivi iyice açtık. Fahir Hoca, her zaman ‘Müzikte hep aradığım şey duygu. Ben duygu çıkarmak istiyorum’ diyor. Aslında bizim de aradığımız şey oydu. Fahir Hoca’nın hikayesindeki duyguyu çıkarmaktı. Sanırım onu biraz başardık. Keyifli bir hikaye oldu.” değerlendirmesini yaptı.

Belgesel gösterimi öncesinde Fahir Atakoğlu ve orkestrası, 15 Temmuz anısına düzenlenen bestelerin de yer aldığı bazı eserlerden oluşan bir performans sergiledi.

Azade Aslan Kalaycı’nın senaryo tasarım ve editörlüğünü üstlendiği “Müzik: Fahir Atakoğlu” belgeseli, Atakoğlu’nun kendini ve sanatını inşa etme sürecini izleyiciye aktarıyor.

Cemal Reşit Rey’in son öğrencilerinden biri olma fırsatını yakalayan, 1980 darbesi öncesinde özgürce müzik yapmak için İngiltere’de yüksek öğrenime başlayan, Türkiye’ye döndükten sonra MFÖ’den Sezen Aksu’ya önemli isimlerle çalışan Fahir Atakoğlu’nun belgeselinin yapımcılığını Vildan Mumcu Özol’un yanı sıra ayrıca Gökhan Mumcu üstleniyor.

Görüntü yönetmenliğini Aydın Kapancık’ın yaptığı belgeselin müziklerine Fahir Atakoğlu’na imza attı.

Related Posts

LGS’de tam puan aldı: Kayra Aras başarısının sırrını açıkladı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda tam puan alan öğrenciler arasında yer alan Çorum’un Osmancık ilçesinde yaşayan Kayra Aras Dağ, başarılı olmasını planlı çalışma ve çok kitap okumaya bağladı.

ÖSYM, hafta sonu YDS ve ALES sınavlarını düzenleyecek

ÖSYM, hafta sonu YDS ve ALES sınavlarını düzenleyecek

Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir? Moksha Nedir?

Hinduizm’in en derin ve manevi kavramlarından biri olan Moksha, karma döngüsünden (samsara) kurtuluşu ve ruhun nihai özgürlüğünü temsil ediyor. Karma, reenkarnasyon ve dharma ile bağlantılı olan Moksha, insanın yaşam döngüsünden kurtularak ilahi birliğe ulaşmasını ifade ediyor. Hinduizm’in bu temel öğretisi, manevi arayış içindeki bireyler ve dünya genelinde yoga, meditasyon ve spiritüel çalışmalarla ilgilenenler arasında popülerliğini koruyor. Peki, Moksha Nedir? Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir?

MEB DYK KURSLARI YAZ TAKVİMİ 2025 || Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek?

DYK kursları 2025 yaz takvimi açıklandı. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Temmuz ayında başlayacak ve ilan edilen takvim doğrultusunda tamamlanacak. Peki Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

15 Temmuz resmi tatil mi, ayın kaçına ve hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz’un resmi tatil olup olmadığı, hafta içine denk gelmesi dolayısı ile takip ediliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanlar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mevzuat bilgilerine yoğunlaştı. Bu sene salı gününe denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz yarım gün mü, hangi gün? İşte, o konu hakkında bilgiler…

2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? YÖKDİL/2 geç başvurusu nasıl yapılır?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) için geri sayım başladı. Peki, 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? YÖKDİL/2 geç başvurusu nasıl yapılır?