Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Nisanur Kendirci’den Madde Bağımlılarına Destek

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Nisanur Kendirci, madde bağımlılarında görülen psikotik belirtilerin tıbbi destekle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Kendirci, psikotik durumun sanrılar ve halüsinasyonlarla birlikte ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sanrıların gerçeğe uygun olmayan düşünce ve inançlar olduğunu belirten Kendirci, halüsinasyonun ise duyulmayan sesleri duymak veya görülmeyen şeyleri görmek olduğunu açıkladı.

Kendirci, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kişi, ‘birileri beni takip ediyor’ veya ‘birileri bana zarar verecek’ gibi düşüncelerle hareket edebilir. Ayrıca kişi, ‘Ben herkesten üstünüm, özel yeteneklerim var’ gibi düşüncelere sahip olabilir. Bu tür düşünceler, zararlı davranışlara yol açabilir.”

Psikotik belirtilerle karşılaşıldığında öncelikli müdahalenin tıbbi destek olduğunu vurgulayan Kendirci, danışan onayıyla hekimlerle iş birliği yapılarak psikolojik ve sosyal destek süreçlerinin devam ettirildiğini belirtti.

Kendirci, psikotik belirtileri olan danışanların yatış desteği aldığını, tıbbi tedavi sonrasında belirtilerde azalma gözlemlendiğini ve bunun ardından psikolojik destek çalışmalarının sürdürüldüğünü ekledi. (AA)

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor