7 aylıkken bile tepki gösteriyoruz ama her yıl 94 bin kişinin ölümüne neden oluyor

Yılan Derisi, Primatlar İçin Güçlü Bir Görsel Tetikleyici

Bir araştırma, yılanların ölçekli derisinin, primatların bu tehlikeli canlıları hızla algılamasında kilit bir görsel ipucu olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, daha önce hiç gerçek yılan veya amfibi görmemiş üç Japon makak maymunu (Macaca fuscata) kullanıldı. Maymunlar, ödüle dayalı bir tanımlama oyununda yılan ve semender fotoğraflarına maruz bırakıldı. Beklendiği gibi, yılan fotoğraflarına semender fotoğraflarına göre çok daha hızlı tepki verdiler.

Ancak, semender fotoğraflarına yılan derisi kaplaması eklendiğinde, maymunlar bu görüntülere de aynı hızda tepki verdi. Araştırmacılar, yılan derisinin primatlar için güçlü bir görsel tetikleyici olduğunu ortaya koydu.

Kawai, “Primatlar ve insanlar yılanları hızla tanıyabilir, ancak bu görsel farkındalığın ana unsuru daha önce bilinmiyordu” dedi. Araştırma, yılanların pullu cildinin primatların tehlikeyi sezme mekanizmasında belirleyici bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

HER YIL 94 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR

Primatların görsel sistemlerinin yılanları hızla tespit edebilecek şekilde evrimleşmiş olması, hayatta kalmaları açısından büyük bir avantaj sağladı. Yılanlar, insanlar için hala en büyük tehditlerden biri. Her yıl dünya çapında yaklaşık 94 bin ölüm yılan ısırıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Buna kıyasla, köpekbalığı saldırıları yalnızca 2023 yılında 14 ölüme yol açtı.

İnsan bebeklerinin, yedi aylıkken bile yılanlara karşı beyin tepkileri gösterdiği biliniyor. Bu da insanların yılanları algılama yeteneğinin doğuştan geldiğini ve primatlarla ortak bir evrimsel geçmişe dayandığını düşündürüyor. Kawai, “Bu sonuçlar, primatların görsel sisteminin yılanları daha hızlı ve güvenilir şekilde tespit edecek şekilde evrimleştiğini destekleyen yılan tespit teorisiyle tutarlıdır” dedi.

Araştırma, primatların tehlike sinyallerini nasıl algıladığına dair önemli bilgiler sunuyor. Yılan derisinin, doğrudan tehdit oluşturmasa bile, primatlarda güçlü bir tehlike algısı uyandırdığı görülüyor. İnsanlarda yapılacak benzer bir çalışma, bu ortak evrimsel mekanizmanın daha net anlaşılmasını sağlayabilir.

Bu araştırma, yalnızca primatların görsel algı sistemleri hakkında değil, aynı zamanda insan beyninin tehlikeyi nasıl algıladığına dair yeni bilgiler sunuyor. Kawai, bu tür çalışmaların, hayvanlar ve insanlar arasındaki ortak evrimsel bağlantıları anlamada önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.

Bu popüler Chrome uzantıları saniyeler içinde verileri ifşa ediyor!

Milyonlarca kullanıcıya güvenli gezinme, performans veya gelişmiş özellikler vaat eden popüler Chrome uzantılarının birçoğu, Symantec’in son raporuna göre verilerinizi şifrelenmemiş HTTP üzerinden iletiyor ve kodlarına API anahtarları gömüyor.