Çayırhan’da neler oluyor?

Çayırhan Termik Santrali İhalesinde Görülen Gariplikler

Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali’ne ilişkin soru işaretleri artıyor. İşçilerin özelleştirmeye karşı aylarca eylem yaptığı, sokaklara dökülüp Ankara’ya yürüdüğü Çayırhan Termik Santrali ve maden sahası için 7 Mart’ta ihale yapıldı. Ancak aradan iki aya yakın süre geçmesine rağmen Çayırhan için ne iptal kararı alındı ne de devir işlemi yapıldı. Karar sürecinin uzaması, ihalenin iptal edilebileceğine ilişkin umutları artırıyor. Ayrıca, ihale bedelinin tahminlerin çok altında kalması ve ihaleyi alan firmanın teknik yetersizliğine ilişkin eleştirilerin de onayın gecikmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası’nı 2059 yılına kadar işletecek firmanın belirlenmesi için 7 Mart’ta yapılan ihalede en yüksek teklifi 20 milyar lirayla Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. verdi. İhalenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Çayırhan’ın değerinin çok altında bir fiyatla sonuçlanması, eleştirilere neden oldu.

UCUZA GİTTİ

Yasal prosedür gereği ihalenin ardından Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) olumlu görüş gelmesi gerekiyor. Bu iki üst kurulun firmaya ilişkin nasıl bir görüş verdiği bilinmiyor. Şirketin ihale sonrasında santral ve maden sahasında incelemelerde bulunduğu, Çayırhan’ı yönetmek üzere üst düzey yönetici arayışlarına başladığı bilgisi geldi. Ancak ihalenin kaderini, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) tüm yetkilerini üzerinde toplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar belirleyecek.

1.000 doları olan madeni alır

Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu ve ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını bildirmişti. Uzmanlar, ihaleyi kazanan firmanın işletmeyi 100 milyon dolar peşin verip 600 milyon dolara alacağını belirttiler. “Bu işletme yıllık 100 milyon dolar kâr ediyor. Bu kârı gören tüm bankalar size 100 milyon dolar kredi verir. Siz de yılda elde edeceğiniz 100 milyon doların 70 milyonuyla 6 yıl taksit ödeyip 30 milyon dolarını cebe atarsınız. 6 yıldan sonraki tüm kâr da size kalır” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Related Posts

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Teknoloji devi 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Microsoft binlerce çalışanını etkileecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Açıklamada bu karara ilişkin “en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2025 maaş zammı açıklandı: Zam oranı ne kadar oldu?

2025 Temmuz SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı açıklandı. TÜİK’in Haziran 2025 enflasyon verisi sonrası 6 aylık enflasyon 16.67 oldu. Emekliye zam oranı ne kadar? Temmuz 2025 en düşük emekli maaşı kaç TL oldu?