Avrupa yeni bir krizle karşı karşıya!

İran-İsrail Savaşı Avrupa Enerji Krizine Neden Olabilir

İran ve İsrail arasındaki çatışmanın faturası, Avrupa’ya kesilebilir. Güney Pars’taki dört üretim biriminden birinin saldırı sonucu devre dışı kalması, İran’ın günlük doğal gaz üretimini olumsuz etkiledi. Bu durum, ülkenin günlük toplam üretiminin yaklaşık yüzde 4,4’üne denk geliyor. İran rejimi günlük olarak yaklaşık 840 bin dolar kaybetmekte.

Dört Üretim Biriminden Biri Devre Dışı Kaldı

14 Haziran’da yaşanan saldırı sonrası Güney Pars’taki dört üretim biriminden biri devre dışı kaldı. İran’ın günlük doğal gaz üretimi 12 milyon metreküp azaldı. İç piyasa fiyatı üzerinden hesaplandığında, İran rejimi her gün yaklaşık 840 bin dolar kaybediyor. Güney Pars, İran ekonomisinin temel dayanaklarından biri olarak kabul ediliyor.

Ham Petrol Fiyatı Yüzde 14 Arttı

İran, ürettiği doğal gazın büyük bir kısmını iç tüketimde kullanırken, Avrupa’ya olan ihracatı oldukça sınırlı. İsrail’in stratejik saldırısı küresel enerji piyasalarını da etkiledi. Ham petrol fiyatı birkaç saat içinde yüzde 14 artarak varil başına 73 dolara yükseldi. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasında da risk primleri hızla yükseliyor.

Benzer Bir Kriz Seneler Önce Yaşandı

1970’lerde yaşanan Yom Kippur krizine benzer bir sürecin yaşanabileceği endişesi var. Batı ülkelerinin enerji bağımsızlığı konusundaki hassasiyeti ve AB’nin enerjide dışa bağımlılığı endişe yaratıyor. Avrupa’nın enerji ihtiyacının yüzde 58’i ithalatla karşılanıyor ve bu da kıtayı kırılgan bir konuma sokuyor.

Euronun Geleceği Tehdit Altında

Enerji fiyatlarındaki artış, euronun konumunu zorlayabilir. AB’nin artan ithalat maliyetleri ve sermaye kaçışıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Bu durumda, sermaye güvenli liman olarak ABD dolarına yönelme olasılığı yüksek.

Avrupa Birliği Etkisiz

Avrupa Birliği, İsrail-İran savaşı gibi küresel çatışmalarda etkisiz kalabilir. Rusya yaptırımları ve enerjide dışa bağımlılık gibi faktörler AB’nin kırılganlığını artırıyor. Uzmanlara göre, jeopolitik gerçekliğe uygun ve diplomatik hamlelerle desteklenen yeni bir enerji stratejisi geliştirmek kritik önem taşıyor.

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 7 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 54 azaldı.

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Teknoloji devi 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Microsoft binlerce çalışanını etkileecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Açıklamada bu karara ilişkin “en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.