Çayırhan’da neler oluyor?

Çayırhan Termik Santrali İhalesinde Görülen Gariplikler

Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali’ne ilişkin soru işaretleri artıyor. İşçilerin özelleştirmeye karşı aylarca eylem yaptığı, sokaklara dökülüp Ankara’ya yürüdüğü Çayırhan Termik Santrali ve maden sahası için 7 Mart’ta ihale yapıldı. Ancak aradan iki aya yakın süre geçmesine rağmen Çayırhan için ne iptal kararı alındı ne de devir işlemi yapıldı. Karar sürecinin uzaması, ihalenin iptal edilebileceğine ilişkin umutları artırıyor. Ayrıca, ihale bedelinin tahminlerin çok altında kalması ve ihaleyi alan firmanın teknik yetersizliğine ilişkin eleştirilerin de onayın gecikmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası’nı 2059 yılına kadar işletecek firmanın belirlenmesi için 7 Mart’ta yapılan ihalede en yüksek teklifi 20 milyar lirayla Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. verdi. İhalenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Çayırhan’ın değerinin çok altında bir fiyatla sonuçlanması, eleştirilere neden oldu.

UCUZA GİTTİ

Yasal prosedür gereği ihalenin ardından Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) olumlu görüş gelmesi gerekiyor. Bu iki üst kurulun firmaya ilişkin nasıl bir görüş verdiği bilinmiyor. Şirketin ihale sonrasında santral ve maden sahasında incelemelerde bulunduğu, Çayırhan’ı yönetmek üzere üst düzey yönetici arayışlarına başladığı bilgisi geldi. Ancak ihalenin kaderini, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) tüm yetkilerini üzerinde toplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar belirleyecek.

1.000 doları olan madeni alır

Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu ve ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını bildirmişti. Uzmanlar, ihaleyi kazanan firmanın işletmeyi 100 milyon dolar peşin verip 600 milyon dolara alacağını belirttiler. “Bu işletme yıllık 100 milyon dolar kâr ediyor. Bu kârı gören tüm bankalar size 100 milyon dolar kredi verir. Siz de yılda elde edeceğiniz 100 milyon doların 70 milyonuyla 6 yıl taksit ödeyip 30 milyon dolarını cebe atarsınız. 6 yıldan sonraki tüm kâr da size kalır” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Related Posts

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 29 Nisan 2025

Küresel piyasalarda ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Avrupa borsaları İngiltere hariç pozitif seyrediyor.

Türkiye’de iflas dalgası sürüyor: Tarım ve hayvancılık devi çöktü!

Konya merkezli Ereğli Bereket Tarım Hayvancılık Şirketi, konkordato talebi reddedilince iflas etti. Mahkeme, şirketin tüm tedbirlerini kaldırarak iflas masası oluşturdu.

İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların ardından Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde yaşanan düşüş devam ediyor. Ekonomik göstergeler kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinde artış olduğunu gösteriyor.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Beymen’in kurucusu duayen iş insanı Osman Boyner vefat etti

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında hayatını kaybetti.

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi tavan bilet ücretini açıkladı

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi uçuşlarının tavan bilet ücretini açıkladı. Tavan bilet ücreti 2 bin 850 TL olarak belirlendi. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir