Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin Ekonomisi Nisan-Mayıs Döneminde Yükselişte

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Çin ekonomisinin Nisan-Mayıs 2025 dönemindeki durumunu açıkladı. Verilere göre, perakende satışlar yıllık bazda yüzde 6,4 artış gösterdi, sanayi üretimi ise yüzde 5,8 oranında büyüdü. Sabit sermaye yatırımları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 arttı. Üretim ve yatırımlarda hafif bir ivme kaybı yaşanırken, tüketimde belirgin bir artış görüldü. Ekonomideki tarife belirsizliği halen hissedilmeye devam ediyor.

Üretim İvmesi Düşerken, Tüketim Artıyor

Çin’deki sanayi işletmelerinin yıllık cirosu 20 milyon yuanı aşanların üretim çıktılarının hesaplandığı verilere göre, mayıs ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı. Nisan ayındaki artış olan yüzde 6,1’in biraz altında kalan bu büyüme, üretim ivmesinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Sanayi üretimi ocak ve şubat aylarında yüzde 5,9, mart ayında yüzde 7,7 artarken, nisan ayında yüzde 6,1 büyüme göstermişti.

Perakende satışlar ise tüketimin bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve nisandaki yüzde 5,1’lik artışı takiben mayıs ayında yüzde 6,4’lük önemli bir artış kaydetti.

Ocak ve şubat aylarında yüzde 4, mart ayında yüzde 5,9 ve nisan ayında yüzde 5,1 artış gösteren perakende satışlar, tüketimdeki artışı yansıtıyor.

Çin hükümeti, dış talebi artırmak için iç talebi canlandırmaya odaklanıyor. Tüketimdeki artışta merkezi ve yerel hükümetlerin tüketici ürünleri için teşvik programlarının önemli bir etkisi oldu.

Çin Ticaret Bakanlığına göre, otomobil, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde eski ürünlerini yeniyle değiştiren tüketicilere yapılan teşvik ödemeleri, mayıs sonuna kadar 1,1 trilyon yuanlık satışı tetikledi.

Yatırımlar Gerilerken

Sabit sermaye yatırımları, altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içerirken, ilk 5 ayda yüzde 3,4 arttı. Ancak, bu artış ilk 4 aydaki yüzde 4’lük büyümenin gerisinde kaldı.

Ocak-mayıs döneminde altyapı yatırımları yüzde 5,6, imalat yatırımları ise yüzde 8,5 artış gösterdi.

Gayrimenkul sektöründe yaşanan düşüş trendi ise devam ediyor. Gayrimenkul yatırımları ilk 5 ayda yüzde 10,7 oranında azalırken, bu düşüş ilk 4 aydaki yüzde 10,3’lük gerilemeden daha hızlı oldu.

Gayrimenkul yatırımları hariç tutulduğunda ise sabit sermaye yatırımları ilk 5 ayda yüzde 7,7 arttı.

Ülkedeki genel işsizlik oranı, nisanda yüzde 5,1 iken mayıs sonuna kadar yüzde 5’e geriledi.

ABD – Çin Arasındaki Ticaret Gerilimi

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret gerilimi tırmanırken, iki ülke arasında gümrük vergileri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar devam ediyor. Ancak, ABD ve Çin yetkilileri arasındaki müzakereler sonucunda önemli adımlar atılarak gümrük vergileri geçici olarak düşürüldü. İki ülke lideri, ticari anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 7 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 54 azaldı.

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Teknoloji devi 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Microsoft binlerce çalışanını etkileecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Açıklamada bu karara ilişkin “en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.