Kola veya enerji içeceği değil: Aslında en sağlıksız içecek buymuş

Meyve Suları: Göründüğü Kadar Masum Değil!

Kola veya enerji içecekleri pek çok kişi için en zararlı içecekler arasında yer alıyor. Ancak yeni araştırmalar, meyve sularının aslında daha da zararlı olabileceğini gösteriyor.

Meyve Suları Sanıldığı Kadar Masum Değil

%100 meyve suyu gibi ifadelerle satılan bu içecekler, başta sağlıklı bir tercih gibi görünse de aslında öyle değil. İçerdikleri yüksek miktardaki fruktoz ve uzun raf ömrü için eklenen katkı maddeleri, meyve sularını sağlıksız bir şeker kaynağı haline getiriyor.

Kola ve Enerji İçeceğinden Farkı Ne?

Kola yüksek miktarda şeker, kafein ve asit içerirken, enerji içecekleri yoğun kafein ve uyarıcı maddeler barındırır. Bu içecekler fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir ancak genellikle zaten zararlı oldukları için sınırlı tüketilirler.

Hazır meyve suları ise sağlıklı olarak algılanır ve özellikle çocuklar tarafından tercih edilir. Ancak bir bardak portakal suyunda ortalama 5-6 küp şeker bulunur ve lif içermez, bu da kan şekerini hızla yükseltir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beslenme uzmanları, bir kutu meyve suyu içmenin aslında 3-4 portakalın şekerini aldığını ve posa ile vitaminin büyük kısmını kaybettiğini belirtiyor. Bu, sıvı şeker yüklemesi yapmaktan öteye gitmiyor.

Meyvenin Kendisini Tüketin

Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini tüketmek daha sağlıklı olabilir. Eğer içecek formunda tüketmek istenirse evde sıkılmış ve şeker eklenmemiş meyve suları tercih edilebilir. Alternatif olarak şekersiz bitki çayları, maden suyu ve ev yapımı kefir de sağlıklı seçenekler arasında yer alıyor.

Related Posts

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.