Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor. Yapılan analizler, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Son bir yılda konkordato ve iflas vakalarındaki artış, iş dünyasında endişe yaratıyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden şirket sayısı bir önceki döneme göre %108 artarak 1.259’a yükseldi. Aynı zamanda, kesin mühlet alan firmaların sayısında %227’lik dikkate değer bir artış yaşandı.

İflas Eden Firmaların Sayısında Yükseliş

2024’ün ilk altı ayında 605 konkordato ilanı yapılırken, 2025’in aynı döneminde bu sayı iki katına çıkarak 1.259’a yükseldi. Kesin mühlet alan firmaların sayısı ise 251’den 822’ye yükseldi. Bu durum, şirketlerin sadece borçlarını ödeyememelerini değil, aynı zamanda yapılandırma sürecinde ciddi zorluklarla karşılaştıklarını gösteriyor.

İflas eden firmaların sayısı da aynı dönemde 48’den 96’ya yükseldi. Öte yandan, başarılı bir şekilde konkordato sürecini tamamlayan şirketlerin sayısı %22 azalarak 59’dan 46’ya geriledi. Bu da şirketlerin, yeniden yapılanma sürecinde başarı elde etmekte daha fazla zorlandıklarını gösteriyor.

Reddedilen Başvuruların Artışı

Reddedilen konkordato başvurularının sayısındaki artış da dikkat çekici. 2024’te 275 olan reddedilen başvuru sayısı, 2025’in ilk yarısında %101 artarak 553’e yükseldi. Bu artışın nedeni, firmaların başvuru şartlarını karşılayamaması, mali yapılarının zayıf olması ve yargı mercilerinin daha sıkı bir şekilde değerlendirme yapması olarak değerlendiriliyor.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Haber Global‘e konuşan Ekonomist Özlem Derici Şengül, yaşanan ekonomik krizi şu şekilde yorumladı: “Yüksek finansman maliyetleri ve sıkı para politikaları, şirketleri ciddi şekilde zorluyor. 2026 yılına kadar bir nebze rahatlama bekliyoruz, ancak 2025’in ikinci yarısı da zor geçecek.” Şengül’e göre, özellikle rekabetçi sektörlerde, yükselen maliyetler ve dış operasyonlara olan ilgi firmaları büyük baskı altına alıyor.

İşletme ve Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan, ekonomik kırılganlığın temel nedenlerinden birinin yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu vurguladı: “İhracatın %4,1 artmasına rağmen, dış ticaret açığı %38,8 artarak 8,2 milyar dolara ulaştı. Döviz kuru dalgalanmaları, firmaların maliyetlerini yükseltiyor ve krediye erişimi daha da zorlaştırıyor.” Soykan’a göre, bu durum, firmaların mali sıkıntılar içinde konkordato ilanını çıkış yolu olarak görmelerine sebep oluyor.

Related Posts

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim

Teknoloji devi 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Microsoft binlerce çalışanını etkileecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Açıklamada bu karara ilişkin “en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2025 maaş zammı açıklandı: Zam oranı ne kadar oldu?

2025 Temmuz SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı açıklandı. TÜİK’in Haziran 2025 enflasyon verisi sonrası 6 aylık enflasyon 16.67 oldu. Emekliye zam oranı ne kadar? Temmuz 2025 en düşük emekli maaşı kaç TL oldu?

Gözler TÜİK’te: Milyonların emekli ve memur maaşı netleşecek!

Milyonlarca memur ve emekli, Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanmasını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün saat 10.00’da duyuracağı veriyle birlikte, 6 aylık enflasyon oranı sonucu milyonlarca vatandaşın ne kadar zam alacağı belli olacak.

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …