Merkür’deki tuhaflığın nedeni belli oldu

Merkür’ün Çekirdeği Neden Alışılmadık Büyük ve Demir Bakımından Zengin?

Son yapılan bir araştırmaya göre, Merkür’ün alışılmadık derecede büyük ve demir bakımından zengin olan çekirdeği, gezegenin toplam kütlesinin yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu durum, Merkür’ün diğer kayalık gezegenlerden (Dünya, Venüs, Mars) iki kat daha büyük bir çekirdeğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

NASA’nın 2011-2015 yılları arasında Merkür’ü gözlemlemek amacıyla yörüngeye yerleştirdiği MESSENGER uzay aracından elde edilen veriler ise gezegenin yüzeyinde beklenmedik miktarda potasyum, sülfür ve sodyum gibi uçucu elementlerin bulunduğunu gösterdi. Bu elementlerin, önceki varsayımlara göre dev bir çarpışma sonucu yok olması gerekiyordu.

Yapılan yeni simülasyonlar, Merkür’ün bugünkü iç yapısı ve kimyasal bileşiminin, benzer büyüklükteki iki protoplanetin açılan bir çarpışmasıyla açıklanabileceğini ortaya koydu. Paris Gezegen Fiziği Enstitüsü’nden astrofizikçi Patrick Franco’ya göre, bu tür çarpışmalar aslında geçmişte düşünüldüğü kadar ender olmayabilir.

Franco, “Bu tür çarpışmaların, gezegen oluşumunda sadece bir parçası olmadığı, aynı zamanda gezegenlerin nihai yapısını belirleyen temel etkenlerden biri olduğu düşüncesi güçleniyor. Bu tür olayların yalnızca Merkür değil, diğer gezegenlerin de yapıları üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor” dedi.

Simülasyonlar, çarpışmanın zamanlamasının oldukça kritik olduğunu da gösteriyor. Eğer bu olay, Güneş Sistemi’nin oluşumundan onlarca milyon yıl sonra, gezegenler farklı katmanlara (çekirdek ve manto) sahipken yaşandıysa, Merkür’ün dış katmanlarının bir kısmının soyulurken çekirdek yapısının korunmuş olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, Venüs ve Dünya’nın yörüngeleri arasındaki bölgenin genç Güneş Sistemi döneminde oldukça kaotik olduğu görülüyor. Bu nedenle çarpışmanın bu bölgede gerçekleşmiş olabileceği ve ardından Merkür’ün bugünkü konumuna göç etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Dünyanın en hızlı interneti Japonya’dan: Netflix’in tüm içerik arşivi 1 saniyede 30 kez indiriliyor!

Dünyanın en hızlı interneti Japonya’dan: Netflix’in tüm içerik arşivi 1 saniyede 30 kez indiriliyor!

Rekor denemesi için yelkenliyle Hopa’dan yola çıkan Başak Mireli, İskenderun’a ulaştı

Yelken sporcusu Başak Mireli, Artvin’den başladığı “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesini 15 gün 6 saat 41 dakika sonunda Hatay’ın İskenderun ilçesinde bitirdi ve 1500 deniz mili rotasını tek tamamlayan ilk kadın yelkenci oldu.

Geminin dümeninden bilinmeyen yaşam formu çıktı: Bilim dünyası şaşkın

ABD’nin Ohio eyaletinde Erie Gölü’nde araştırma yapan bir gemide keşfedilen gizemli siyah madde, bilim dünyasında heyecan uyandırdı. DNA analizleri sonucunda tanımlanamayan dizilere rastlanan bu madde, şimdilik “ShipGoo1” adıyla anılıyor.

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu