Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Iyotun Önemi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Kılıçlı iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

İyotun vücuttaki birçok temel işlevi düzenlediğini belirten Kılıçlı, hormonlardan kalp atışına, bağırsak hareketlerinden saç büyümesine kadar birçok süreci kontrol ettiğini söyledi.

“İyot eksikliği sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda hormon eksikliklerine de neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde annenin yeterli iyot alamaması, çocukta kalıcı zeka geriliğine ve zihinsel gelişimde olumsuz etkilere neden olabilir,” dedi Kılıçlı.

Kılıçlı, fazla iyot alımının da zararlı olabileceğini vurgulayarak, özellikle bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

İyotun eksikliği kadar fazlasının da tehlikeli olduğunu belirten Kılıçlı, fazla iyot alımının bazı hastalıklarda olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti.

Deniz ürünlerinin iyot açısından zengin kaynaklar olduğunu belirten Kılıçlı, ayrıca iyotlu tuzların da önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

“Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından iyotlu tuzlara belli oranlarda iyot eklenmektedir. Ancak bazı hastalıklar nedeniyle iyotsuz tuz kullanılması gereken bireyler de olabilir. Bu nedenle bireylerin mutlaka hekim önerisine uyması gerekmektedir,” uyarısında bulundu Kılıçlı.

Gebelik döneminde iyot ihtiyacının arttığını vurgulayan Kılıçlı, hamile bireylerin yeterli iyot alımının önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.