30 yıl sonra ilk: Bilim insanları yeni bir antibiyotik sınıfı keşfetti

Euronews’te yer alana hbere göre; yeni antibiyotik, özellikle ilaca dirençli E. coli suşları dahil olmak üzere çok sayıda bakteriye karşı etkili. Lariocidin’in, bakteri hücresinin “ribozom” adı verilen kısmını hedef aldığı ve bu şekilde bakterilerin işlevlerini bozduğu belirtildi. Araştırmanın başyazarı Profesör Gerry Wright, “Bu yeni bir etki şekline sahip yeni bir molekül. Bu bizim için büyük bir adım,” dedi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Bilim insanları, keşfi yapmak için yaklaşık bir yıl boyunca arka bahçedeki toprak örneklerinden bakteri yetiştirdi. Bu süreçte Paenibacillus adlı toprak bakterisinin Lariocidin’i ürettiği tespit edildi.

Molekülün yalnızca bakterilere karşı etkili olmakla kalmadığı, aynı zamanda insan hücreleri üzerinde toksik etki göstermediği de ifade edildi. Bu durum, Lariocidin’in güvenli bir tedavi seçeneği olabileceğine işaret ediyor.

Madrid’deki Ramon ve Cajal Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Rafael Canton, Lariocidin’in hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı etkili olduğuna dikkat çekerek, “Bu madde, DSÖ tarafından öncelikli tanımlanan çoklu ilaç direnci taşıyan bakterilere karşı da etkili. Bu çok geniş bir etki yelpazesi anlamına geliyo,” dedi. Cantón, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, keşfi “dirençli bakterilere karşı mücadelede bir dönüm noktası” olarak tanımladı.

Lariocidin’in güvenilirliğinin kesinleşmesi için klinik deneyler de dahil olmak üzere ileri testlerin yapılması gerekiyor. Ancak mevcut bulgular, bilim dünyasında heyecan yaratmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direnci (AMR) en büyük küresel halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlıyor. DSÖ verilerine göre dünya çapında yılda yaklaşık 4,95 milyon ölüm AMR ile ilişkili. Avrupa ve Orta Asya’da bu sayı yıllık 133 bine ulaşıyor.

 

Related Posts

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

Evrenin nasıl sonlanacağına dair uzun süredir kabul edilen görüşler değişiyor. Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza dek genişlemek yerine, bir gün kendi içine çökerek başka bir “Büyük Patlama” ile sona erebileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.